вторник, 16 юни 2015 г.

ЗАРАДИ ДКЕВР СМЕТКИТЕ СКАЧАТ С 20%, ПОСКЪПВАТ СТОКИ И УСЛУГИ

СМЕТКИТЕ СКАЧАТ С 20%, ПОСКЪПВАТ СТОКИ И УСЛУГИ

12 юни 2015, петък | публикувано от Стела Кирилова

Увеличението на цената на тока с повече от 20% за бизнеса ще доведе до увеличение на цените на редица стоки и услуги.

Председателят на Комисията зa енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви в сряда и увеличение от близо 2% за битовите абонати. За клиентите на ЧЕЗ поскъпването щяло да е 1,53%, ЕВН – 1,22%, Енерго-Про – 3,64%.

Двойно поскъпва добавката “Задължение към обществото” за бизнеса. Тя беше 19 лева, а от 1 юли става 40 лева. Представителите на големите индустриални предприятия предупредиха, че това увеличение ще повиши драстично оперативните им разходи и може да ги накара да изнесат производството си извън България.

Бизнесът отново заплаши министър Лукарски, че ако не упражни своето влияние за намаляването на добавката “Задължения към обществото” и не облекчи сметките за бизнеса, те ще му поискат оставка.

Окончателното решение на регулатора трябва да бъде взето на 30 юни.

Aбонат се отказа от ЧЕЗ, плаща по-малко

Първи битов абонат се откачи от енергото и от 1 юли вече ще се снабдява с ток от свободния пазар. Цената, която ще плаща, е с 20% по-ниска спрямо сега действащите тарифи за еленергия на регулирания пазар, дори с включена цена за балансиране.

„Смяната на доставчика отне 9 седмици, което е три пъти по-дълъг срок от посочения в закона, и то при положение, че ЕРП-то ми съдействаше”, казва Виктор Гърбев. През това време той посетил 3 пъ­ти клиентски център на ЧЕЗ и подал над 10 заявления и декларации.

Виктор живее в столичния квартал „Редута” в кооперация с 32 апартамента и месечно плаща за ток около 60 лв. Той е решил да смени монополиста като доставчик, за да тества дали ще е възможно, за колко време и пред какви трудности би се изправил един битов абонат, който реши да скъса с енергото.

За да тества наистина пазара, Гърбев е пуснал запитването си за доставчик анонимно. Оферта е по­лучил само от един търговец, който вероятно също е решил да изпробва сегмента на битовите клиенти.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2015/06/сметките-скачат-с-20-поскъпват-стоки-и-у/

Воин Боец казва:
13.06.2015 в 20:26
ФИЗИЧЕСКОТО ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД С ИКОНОМИЧЕСКИ СРЕДСТВА Е В ХОД ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ.ВЕЧЕ СМЕ В ПОСЛЕДНАТА ФАЗА НА ТОЗИ ПЛАН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог