четвъртък, 4 юни 2015 г.

Топлофикациите отхвърлят по-ниските цени, предложени от КЕВР

Топлофикациите отхвърлят по-ниските цени, предложени от КЕВР

17:17 | 3 юни 2015 | Общество / Редактор Георги Брандийски

Комисията не е признала отчисления в размер на
2,3 млн. лв. за амортизации на Топлофикация - София
Сн.: БГНЕС
Представители на топлофикационните дружества остро разкритикуваха доклада на КЕВР. Според тях предложените цени ги обричат на фалит.

Представителите на топлофикационните дружества заявиха на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, че в доклада на работната група за определяне на нови цени в сектора от 1 юли не са отчетени значителни разходи и така ще бъдат ощетени инвестиционните програми на топлофикациите, предаде БТА.

Преди дни работната група към КЕВР предложи намаление на цените на топлата вода и парното от 1 юли. За София и Бургас то е близо 6%.  http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzia-tzeni-parno-topla-voda-kevr-19163722
За Топлофикация София намалението е 5,63%. Така цената на топленергията и топлата вода от 1 юли ще стане 74,24 лв. за мегаватчас при досегашните 78,67 лв. за мегаватчас.

От КЕВР припомниха, че дружествата са поискали повишаване на цените с проценти от рода на 17, 32, 15, 38, 46 - нещо, което не би могло да се понесе от клиентите им.

Георги Беловски, изпълнителен директор на "Топлофикация София", заяви, че комисията не е признала отчисления в размер на 2,3 млн. лв. за амортизации на топлоизточниците, както и над 7 млн. лв. амортизационни отчисления на топлопреносната мрежа. Беловски каза, че приетият от КЕВР амортизационен период за топлопреносната мрежа от 30 години е твърде дълъг и трябва да бъде намален на 17 години.

Той заяви, че са намалени и разходите на дружеството за ремонти. По думите му това е заради изпълнението на миналогодишната програма за ремонти, но в края на миналата година "Топлофикация София" е защитила бизнес план с по-голям обем ремонти.

Беловски възрази и срещу непризнаването в пълен размер на разходите за заплати, разходите за балансираща енергия, както и разходите на дружеството, свързани със събираемостта.

Илина Стефанова, мениджър от "ЕВН Топлофикация Пловдив" възрази пред КЕВР срещу определената от комисията норма на възвращаемост на капитала в размер на 4,11 процента. За нас не става ясно как е получена тази цифра, според независими консултанти разумната стойност на този показател трябва да е 10,34 процента, заяви Стефанова.
Тя добави, че при такава ниска норма на възвращаемост инвеститорите не виждат смисъл за по-нататъшни вложения.

От "ЕВН Топлофикация" посочиха и непризнаване на разходи за балансиране в размер на 1 млн. лв., както и непризнаване на разходи за фактуриране и клиентско обслужване.

Представителите на останалите топлофикационни дружества се присъединиха към отправените възражения и повечето от тях апелираха към приемане на по-високи разходи за ремонти. Топлофикациите, които използват гориво въглища, сигнализираха за подценяване на цената на този ресурс.

Електрическата енергия

В доклада на работната група на КЕВР липсват прогнозни количества за електрическа енергия, произведена по високоефективен комбиниран способ, заяви Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК, който, като представител на обществения доставчик, постави пред КЕВР своите възражения по доклада.

Илиев отбеляза, че след промените в Закона за енергетиката от тази година НЕК вече има задължение да изкупува само енергия, която е произведена с високоефективна технология. Затова по думите му трябва да се посочат точните прогнозни количества на такава енергия. С изключение на "Топлофикация София" нито едно дружество не го е направило, заяви той.

От работната група, изготвила доклада, заявиха, че още през есента на 2014 г. КЕВР е изискала от НЕК да представи подписани от топлофикациите и обществения доставчик спецификации за изкупуваната електроенергия, но такива не са били представени. Не чухме от топлофикациите как се отразяват цените на топлинната енергия върху клиентите им, заявиха още от работната група.

КЕВР: Имаме единен подход

От КЕВР обясниха, че в един стагниран пазар на топлинна и електрическа енергия е редно да се приеме по-дълъг период на амортизации, за да не се натоварват цените.
Разходи за ремонти пък са приемани само на дружества, които имат обосновка за това.

Председателят на регулатора Иван Иванов заяви, че КЕВР има един и същи подход към всички дружества и няма да има ощетени или привилегировани сред тях.

На 8 юни ще бъде готов окончателният проект на решение за цените на топлинната енергия, а на 10 юни ще се състои общественото обсъждане. Окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание на 29 юни.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/razhodi-toplofikatzii-kevr-19195329

Коментарите са твърдо-еднозначни, ето някои...

Странно.... ( нерегистриран )
04.06.2015 09:00
Значи пазарната икономика не допуска клиент да не желае услуга, а дава право на монополистът да му я налага със закон по свие желание! Евала другари. ЕС следва да ви тресне яки санкции за незачитане на Директивата от 2011 година!


Уфф ( нерегистриран )
04.06.2015 08:19
Топлофикация щяла да фалира!!Изглежда е по-изгодно народа да фалира!
Да, няма да фалира, защото продава тока на силно завишени "преференциални цени". И да, целта е народът да фалира, така е наредено от посолствотоо на ФАЩ, от Световната Банка, МВФ и взаимно-свързаната българско-брюкселско-ФАШингтонска мафия! Само така ще могат да заграбят имуществото ни, земите ни, жилищата, водата, цялата държава! Нарича се Геноцид и Колониализъм.

от 89 г сме в преход ( нерегистриран )
04.06.2015 00:48
от 89 г сме в преход и и няма краи
цената на тока е непоносима !
шефът на КЕВР:
Цената ще се стабилизира на едни нива, които ще са напълно поносими, гарантира Иванов.
богаташчетата и ток крадът , а на бедните слагат електромери които вартят
двоино за да се избегнат голями загуби


ggg ( нерегистриран )
03.06.2015 23:30
Алтернативен доставчик предложен ли ни е?!! Не , само една Топлофикация имаме! Докога ще трябва да плащам хилядарки без да потребявам техният продукт!!!Че и с лихви за предишни години, че и с някакви тръби, че и с някакви топлинни счетоводители! Къде в Европа за домашно посещение за отчитане на топломери се заплаща???!! Никъде! Само в Булгаристан!!!


Pesh0o ( регистриран )
03.06.2015 22:24
топлофикацийте са частни.
Държавата определя цените .
Хората плащат .
Държавата забранява да се отказваш от парно и да плащаш на частници , дори ако не искаш да им ползваш услугата .
Да ви сера на демокрацията


Господата от топлофикация
03.06.2015 20:30 ( нерегистриран )
на държавната ясла ли са зачислени или са осиновени от държавата? Едно търговско дружество или спазва търговския закон или хваща гората.


Няма не искам ( нерегистриран )
03.06.2015 19:12
Като не им отърва да затварят.


65466 ( нерегистриран )
03.06.2015 19:10
Хайде фалийрайте де,ако това стане ще е ден на национални празненства!
 

yes ( нерегистриран )
03.06.2015 19:09
Айде в ляво...Топлофикациите да си взимат пари от абонатите си!Баба на село не е клиент на топлофикация, ама си плаща тока,а в микса топлофикациите влизат с по 400 лв. на мегават,а ТЕЦ 2 например е около 70-80 лв.Това се нарича "скрито субсидиране" и е забранено!
Така ,че ако уважаеми топлофикации - ако искате да продавате ток - излизайте на свободния пазар!Същото се отнася за фотоволтаиците!


Е, и обикновеният народ,
03.06.2015 19:24 ( нерегистриран )
ограбен и докаран до нищета за 25 години демокрация, отхвърля алчните топлинни счетоводители и Топлофикация ! Няма да се къпем, няма да се отопляваме, през зимата ще продължим да се завиваме с дебели одеала и юргани... и ел.енрегията ще спестяваме, за да има нещо за ядене, лекарства, погребение и пр.... Та те така! Какво си мислят енергомафиотите"посредници", накацали по енергийни клонове, че народът е длъжен да им "пълни гушите"?! Те съобразяват ли се с доходите на пенсионери, безработни, болни и пр? Не! А трябва! Е, ако не искат, прав им път! Нека да фалират! Грабители диктатори , не са ни необходими!

де я видяхте тая демокрация 27 години...Ако имаше такава топлофикация да е фалирала.


Петров ( нерегистриран )
03.06.2015 18:11
Топлофикациите отхвърлят по-ниските цени, предложени от КЕВР
Ако ни бяха дали възможност и ние абонатите да можем да отхвърлим Топлофикация, сега нямаше да има спор за цените и тяхното увеличение.
 

523 ( нерегистриран )
03.06.2015 17:56
Отхвърлят, защото държавата им е дала възможност да изнудват хората, които не желаят да ползват услугите им.
Между впрочем, това е грубо нарушение на принципите на пазарната икономика.


софиянка ( нерегистриран )
03.06.2015 17:55
че ние откога желаем фалита на топлофикация. спирам да плащам, ако не намалят цените. като не стават да си ходят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог