петък, 12 юни 2015 г.

За ремонт ще се иска съгласие на съседите. Да ни грабят от ГЕРБ всички наведнъж!

За ремонт ще се иска съгласие на съседите

07:48 | 3 юни 2015 | Общество / Редактор Виктор Стефанов

Комунистическата курва, тоест крава ЛАЙНЯНА Павлова:
Да се преустанови практиката за
саниране само на един апартамент -
ТОЕСТ ДА СЕ ГРАБЯТ от ГЕРБ ВСИЧКИ ЗАЕДНО!
Сн.: Bulphoto
Гражданите да не могат да санират апартаментите си самостоятелно, а само по общ проект на цялата сграда. Хайде тогава да не плащаме ток, вода, телефони и данъци? Аз тази година няма да плащам данъци, докато тази пасмина от ГЕРБКП+ДПСДСБДЦ са на власт! Грабителите на Еврофондове Реаниматорски Боклуци от Комунистическата Проституция с Дупедавците за Педерастия, Содомизъм от Държавна Сигурност Бюрократи....

Общите събрания на собствениците да се произнасят за вътрешните ремонти и външните преустройства, както и за поддръжката на блоковете.

Общините да затегнат контрола по външния вид на сградите, естетиката и цвета на фасадите, остъкляването на балконите.

Това предвиждат промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), подготвени от регионалното министерство, пише "Сега".

Все още се уточняват санкциите, които ще се налагат при нарушения.
Промените в закона ще бъдат обявени за обществено обсъждане до 10 дни.

Основните текстове ще осигуряват по-добро стопанисване и по-ясно разписани задължения на собствениците по общите части на сградата.

Регионалният министър Лиляна Павлова смята за нелогично оправданието на някои собственици, че щом живеят на първия етаж и покривът не им тече, нямат ангажимент за ремонта му.

"Етажната собственост трябва да има много по-активна роля - с по-строги правила, санкции и правомощия. Трябва да се създаде ред и да се преустановят практиките за саниране само на един апартамент или остъкляване на определен брой фасади. Кръпките по сградите трябва да бъдат забранени", категорична е Павлова.

Кметовете също ще имат повече права по контрола на вида на сградите. Според министъра общините трябва да следят за унифициране на фасадите, за естетическото и безопасното им поддържане.

Контрол на ремонтите: индивидуално "обличане" или цялостно

Освен по санирането на отделни жилища, бил нужен контрол и над ремонтите вън и вътре в апартаментите, както и остъкляването на балконите. По закон то е забранено, но реално правилата не се спазват и затворените тераси в момента са в режим на търпимост - т.е. никой не ги санкционира.

Вътрешните преустройства също се правят без съгласието на останалите собственици или на общината.

За да има ефект от "обличането", то трябва да се направи на цялата сграда, на покрива и дори по мазетата в основите на всяка сграда. Другият мотив на експертите и администрацията е, че кръпките загрозяват фасадата. Не е за пренебрегване и фактът, че санирането означава обследване и евентуално конструктивно укрепване на сградата.

Над 1000 са одобрените жилищни сгради за обновяване по националната програма за безплатно саниране, която тръгна през февруари. Те имат договори с Българската банка за развитие. Първите 3 блока са в Благоевград и се подготвят за начало на строителните дейности. Очаква се да бъдат готови през есента.

Засега няма да има санкции за липса на технически паспорти, успокои министър Павлова. Тя припомни, че първоначално санирането е безплатно, но "поетапно през годините занапред ще се въвежда участие на собствениците".

Целта била да се покрие достатъчно голяма част от сградния фонд.

Лоша практика при тръжните процедури за санирането е демонстрирала отново злополучната община Сопот, алармира Лиляна Павлова. Според нея кметството е обявило тръжна процедура за около 16 млн. лв. за всички сгради, при които проектиране и строителство да бъде дадено на една фирма.

"Това е крайно недопустимо по програмата. Уви, има и други общини с подобни грешки", каза тя.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/remont-sanirane-liljana-pavlova-19189897

Забраняват частичното саниране на блоковете

Собствениците на такива апартаменти
няма да се карат да премахват конструкциите
Сн.: Bulphoto
Остъкляването на балконите и санирането на отделни апартаменти остават в миналото.

Това предвиждат поправки в Закона за етажната собственост, публикувани за обществено обсъждане от регионалното министерство, съобщава "Труд".

Новите текстове забраняват всякакви дейности по фасадата на блока, които нарушават цялостния архитектурен вид на жилищните блокове, както и дейности, които увреждат устойчивостта на сградите.

В закона не се казва нищо за вече остъклените тераси.

„Собствениците на такива апартаменти няма да се карат да премахват конструкциите“, казаха от регионалното министерство.

Друга промяна предвижда решенията за поставяне на рекламни или други съоръжения по блока да се вземат с мнозинство от 50% от собствениците на идеални части в сградата, а не минимум 67%, както беше досега.

Същото важи и за решенията за присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях. Решенията за саниране, както и досега, ще се вземат с мнозинство от две трети.

Когато парламентът гласува новите текстове, вече ще могат да се назначават и професионални фирми, които да управляват етажната собственост. Досега правомощията на управителя на етажната собственост можеха да се възлагат само на физическо лице, което не живее в блока, а занапред ще може да се възлагат и на юридическо лице. Когато се построи нов блок, срокът за свикване на общо събрание ще е 6 месеца.

При създадено сдружение на собствениците, каквито се учредиха масово покрай санирането, новодомците стават автоматично членове на сдружението, но предишният собственик продължава да носи отговорността за неплатени задължения към сдружението.

Друг нов момент е, че управителят на сдружението ще може да издава удостоверения, че даден собственик на апартамент дължи или не дължи пари на сдружението.

"Нататък във времето, когато успеем да покрием добър процент от сградния фонд и като конструктивна устойчивост и енергийна ефективност не би следвало да е възможно частичното саниране. Кръпките, които виждаме по сградите трябвало да бъдат забранени, защото освен, че загрозяват сградата, утежнявали и конструкцията понякога", заяви Павлова.

Преди дни регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че предвижда законодателни промени, които да забранят частичното саниране на блокове, както и въвеждане на много по-строги правила, санкции и правомощия за етажната собственост.

Източник: http://dom.dir.bg/news.php?id=19256106

НЯКОЙ МАЙ ЩЕ МЕ ФАНЕ ЗА .. "ШЛИФЕРА"!!!!! И ЗА "КОБУРА"!!! А ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА СВИНЯ ЛАЙНЯНА ПАВЛОВА СКОРО ЩЕ НАХРАНИ ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ НА нейните ФАШИСТКИ АМЕРИКАНСКИ ГОСПОДАРИ, ТАКА КАКТО НАВРЕМЕТО СЛУЖЕШЕ НА КГБ!!!
ПРОСТО ТОЗИ ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА ГРАБЕЖ НЯМА ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ! ПО-ЕВТИНО ЩЕ НИ БЪДЕ ДА ВЪОРЪЖИМ МАЛКА РОТА И ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ГЕРБКП, ДПСДСБДЦ и който още е навъртян в обръчите им от фирми, като Топлофък, ЧЕЗ - ПЕТЪР БАРАН от ЧЕЗ получава месечна заплата от 180000 лева, 90000 Евро! И този разход е ОДОБРЕН ОТ ДНЕВР!.....

Румен Стоянов ( нерегистриран )
03.06.2015 15:13
Приятели,
- Гербаджийте, включително и Вильо Офшорналиев продължават да нарушават брутално Конституцията...!
Конституция на РБ...:
- Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
(2) Собствеността е частна и публична.
(3) Частната собственост е неприкосновена.
- питам, как така други ще се разпореждат с Моята неприкосновенна Частна Собственост...?
- Излезе, че комунистите-милиционери са по-големи комунисти-зверове от партийните и комсомолски секретари от БСП...!!!



Не вярвам ( нерегистриран )
03.06.2015 12:52
Отказвам да повярвам, че министър на строителното министерство е направил такова изявление.
Надявам се, че думите са интерпретирани неправилно.
Иначе това означава, че министърът не познава ЗУТ.
В ЗУТ ясно е казано, кои ремонти могат да се осъществят без разрешение за строеж и лепенето на топлоизолация по фасада не е между тях. Освен това е ясно, че фасадата е обща част и за да ти се издаде разрешение за строеж за саниране на част от сграда от общината ще ти поискат протокол от общото събрание на собствениците.
Така че за саниране си се изизсква по закон съгласие на съседите - дискусионен е въпросът какъв е минималния процент на съседите, които трябва да дадат съгласие дали е 100% , 2/3 или 50% +1.
Освен това относно остъкляването на балаконите - РАЗРЕШЕНО Е ДА СЕ ПРАВИ при спазване на определени правила. В ЗУТ е записано какво трябва да се представи за да го реализираш.
Абсурд е твърдението, че само общи мерки за енергийна ефективност имат ефект. Наистина най-голям ефект имат общите мерки, но ефект имат и индивидуалните.
Та не вярвам, че министър може да се изказва толкова некомпетентно и предполагам, че има погрешно интерпретиране.


Уви... ( нерегистриран )
03.06.2015 13:35
Уви, не познава ЗУТ...
Това не е първият път когато приказва глупости.
И Наредба номер 8 не познава.
Ми те не с кой знае колко големи книги, за 3 години министерстване все да беше седнала да ги прелисти!


Kейн ( нерегистриран )
03.06.2015 12:34
Абе тия си живеят в някаква виртуална реалност,хората едва оцеляват с 400 лв,а от мерцедесите на властта само се чудят как да им създават допълнителни проблеми

 
_balak_ ( регистриран )
03.06.2015 12:03
Разделяй и владей!

 
Сопола ( нерегистриран )
03.06.2015 12:02
Имам чувството че управляващата шайка ежедневно ни подлага на някакви стрес тестове за да види каква е границата на търпението ни . Уважаеми господа и дами пладнешки обирджии държа да отбележа че вече е близо , много близо е въпросната граница .


Този и много други подобни коментари изказващи разяреното негатовно отношение, което и аз споделям, ще прочетете тук: http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=19189897#appComments

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог