вторник, 16 юни 2015 г.

ГЕРБ и Борисов се отплащат с награди на олигарсите и колонизаторските фирми

ГЕРБ и Борисов се отплащат с награди на олигарсите и колонизаторските фирми

15 май 2015, петък | публикувано от Стела Кирилова

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев (вдясно)
беше домакин на бала, на който премиерът Бойко
Борисов беше патрон. На събитието присъства и
кметицата на София Йорданка Фандъкова
В началото на месеца изминалите дни бяха почивни, нямаше парламент, но имаше пък други събития. Светски събития. Искам да се спра на тях и да ви покажа няколко снимки от едно изключително светско събитие. То е тържествено и парвенюшко. Това събитие е сбирка на българските олигарси. Тези, които са милионери, някои от тях може би милиардери, докато вие броите стотинките.

България вече е превърната в страна от латиноамерикански тип. Само че, тук рискувам да сбъркам, защото сега в момента доста държави от Латинска Америка, които сме свикнали да приемаме като страни от Третия свят, живеят по-добре, имат по-добър стандарт от българския. Посланичката на Венецуела вече беше гост в едно от моите предавания и установихме, че средната заплата в тази държава е по-висока от тази в България. Значи, България вече е в Четвърти свят, не в Трети свят.

В този Четвърти свят властта и олигарсите си правят партита, купони, тържества, балове, на които те се явяват облечени в смокинг, с папионка и си раздават награди. Ето, ще ви покажа тук на камерата заглавието, то е много голямо, защото цели две страници от в. „Стандарт” са посветени на това събитие. „КРИБ награди своите отличници”. КРИБ – това е организацията на работодателите в България. Да видим кои са работодателите и кой на кого дава награди.

„Премиерът Бойко Борисов връчва награда на Боряна Манолова, шеф на „Сименс” – хората са с папийонки, със смокинги… Господин Борисов не знам защо не е в смокинг. Боряна Манолова се води шеф на „Сименс”. Естествено, тя не е шеф на „Сименс”, а някакъв български управител на фирмата, която е германска.

Не знам дали си спомняте – през 2009-2010-та година имаше един огромен скандал с личните карти. Цветан Цветанов, дясната ръка на господин Борисов, като вътрешен министър беше дал поръчка на „Сименс” да изработи личните карти в България. Припомням този скандал, за да видите на кого връчва премиера втора награда за качество – на фирмата, която е известна в света със своите корупционни скандали.

Чета ви заглавие отпреди няколко години. Мисля, че това е от 2009-та година: „Прокуратурата в Австрия подгони „Сименс” за корупция в България. Властите у нас бездействат. Докога ще чакаме друг да ни свърши работата?” Това е заглавието на дописката. Според публикация в местната преса властите са стиснали здраво за гърлото австрийския клон на „Сименс” и става въпрос за рушвети в размер на 50 милиона евро”.

Подчертавам и повтарям: Рушвети!

„Сименс” са раздавали рушвети на стойност 50 милиона евро

Тези пари са разпределени между значими политически фигури в България, Босна и Херцеговина и Сърбия. Срещу солидни хонорари под масата властимащите са осигурявали на компанията сключване на договори за държавни поръчки при супер изгодни условия чрез предварително нагласени конкурси. Австрийските прокурори са събрали неопровержими доказателства за корупционната схема, както и банкови документи за превод на огромни суми в банки в Швейцария и Лихтенщайн. И тук пише, че все още не е ясно колко точно са получили българските политици за осигуряване победа в търга за издаване на нови документи за самоличност.

Поръчката е започната през 2008- ма година, продължена е обаче и реализирана при правителството на ГЕРБ – кабинетът „Борисов 1”. Така. Тука вече от 3 декември 2009-та година четем още едно заглавие. „Шефове на Сименс” плащат солено за корупционен скандал” – компанията призна, че нейни висши служители са дали 1,3 милиарда евро подкупи за период от близо 10 години.

И още една дописка, свързана със Сименс”: Българската национална телевизия е огласила скандала за корупция на „Сименс” още през 2006-та година. Направени са обиски в офисите на компанията. Предполага се, че шестимата шефове са присвоили около 10 милиона евро.

Това е от 2006 г., т.е. която и година да хванем напосоки – 2006 г., 2009 г., изплува корупционен скандал на фирмата „Сименс”. И тази същата фирма бива наградена от премиера Борисов. Защо премиерът връчва награда от името на организацията на работодателите е друг въпрос, който би могъл някой да му го зададе, ако изобщо в момента някой може да задава въпроси на премиера и извън протокола.

Другата фирма, която е наградена с първо място, голямата златна награда получи „Асарел Медет”. Призът получи председателят на надзорния съвет на компанията проф. Лъчезар Цоцорков. Коя е фирмата „Асарел Медет” ? Справката показва следното. Че това изобщо не е българска фирма.

Значи, втората награда получава германска фирма, потънала до шия в корупция. Първото място получава фирма, която се води, че е с български собственик, но тя всъщност не е българска. Както знаете,

в България всичко, което работи и печели е в чужди ръце

– германски, австрийски, френски, белгийски, израелски. Всякакви други. Турски, но не и български. Ето, фирменото досие на фирмата, която всъщност притежава „Асарел Медет”. Това е „Фьост Алпине Интер Трейдинг АГ” -Австрия. Тази фирма всъщност е притежател на мажоритарния пакет акции в „Асарел Медет”. Самата „Асарел Медет” е приватизирана през 1999 г. Този златен период за разграбването на България по време на правителството на Иван Костов. Актуално акционерно участие в „Асарел Медет” към 31-ви декември има „Купър Инвест”, това е пак австрийска фирма, която е пък притежание 100% на „Фьост Алпине Интер Трейдинг” . Накрая на веригата обаче излиза господин Цо­цорков, който се явява като собственик и лично получава наградата. С какво е известна тази компания? Тя печели страшно много, защото това са открити рудници за добив на злато и мед.

Според бивш директор на предприятието, тогава когато беше държавно и когато печалбите от него влизаха в държавния бюджет, за да поддържат една социална България, сега тези печалби се извличат от чужда фирма. Ролята на зампредседателя Фунт от „Златния телец”, който представлява пред закона кантората „Рога и копита”, играе господин Цоцорков. Той има някакви процентчета малко, но те са достатъчно да бъде мултимилионер.

Е, как няма да бъде мултимилионер, като за последните 10-15 г., откакто е приватизирана, тази фирма е изнесла 120 тона злато и 3 милиона тона мед. За да добиете представа какво значи това, аз направих една малка сметка. Медта се продава от 2700-2800 хиляди долара до 4,5 хиляди долара. Аз взимам средното – 4 хиляди долара. Значи за тон – 4 хиляди долара. 3 милиона тона мед, по 4 хиляди долара прави 12 милиарда долара. 12 милиарда долара са получени приход само от продажбата на медта. Само от мед. Златото не го броим. Ако сложим милиардите от златото – стават над 25 милиарда. Това са десетки, десетки милиарди извлечени от България, при което се плаща концесионна такса, примерно, 20-30 милиона, я е платена, я – не.

Интересното е обаче, че „Асарел Медет” има минно-геоложка камара и господин Цоцорков се пада неин председател. И сега, виждате ли, през 2009, 18-ти юни, председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на Българската минно-геоложка камара , господин Цоцорков подписват меморандум за разбирателство между двете организации. Политическа партия ГЕРБ подписва меморандум за разбирателство с един олигарх. Какво ли значи това?

Господин Цоцорков, като председател на партия АТАКА се обръщам към вас с призив: Може ли да сключим меморандум за разбирателство, защото след сключването на този меморандум, по неофициални данни, въпросната фирма е подпомогнала финансово доста добре партия ГЕРБ. Разбира се, това е ирония, но помислете каква ирония с вашата съдба е тази политическо-оли­гархична игра.

За да довърша за „Асарел Медет” – тази фирма прави страшно тежки екологически нарушения. РИОСВ – Пазарджик и басейнова дирекция Пловдив бездействат.

Така, че всъщност тази фирма, наградена със златна награда, всъщност е известна и като огромна екобомба.

Още една фирма е посочена като първенец в категория растеж. Тя е „Трейс Груп Холд”. От нейно име наградата получава проф. Николай Михайлов. Ако някой не знае какво е „Трейс Груп Холд” – това е фирмата, която получава всички поръчки за магистрали. Вие си спомняте, че по времето на кабинета „Борисов-1” , гордостта бяха магистралите. Пред мен е само една дописка, която обяснява как от фирма „Трейс” на Николай Михайлов, само месеци след ремонта на магистрала „Тракия”, са били принудени да полагат нова настилка. Толкова некачествено е било изпълнението, че просто се е наложило, след по-малко от година настилката да се слага отново. Т.е. имаме една боклучава работа. Имаме една престъпна работа. При социализма за такива неща се влизаше в затвора и то за много дълги години.

„Трейс Груп Холд” има и много други поръчки от ГЕРБ

Община София също е поръчител. „Цариградско шосе” и други обекти също са давани на тази фирма. Познавачите казват, че там един километър отсечка струва много повече от реалното.

Кирил и Кремена Домусчиеви бяха домакини на бала. На Кирил Домусчиев, да ви припомня, му дадоха пристанището във Варна и оттам нататък той вече е с папионка и е домакин на бала.

Цецка Цачева беше със съпруга си Румен Данговски. Виждаме наредени с черни рокли, с претенция за официалност, госпожите Лиляна Павлова, Ивелина Василева, Теменужка Петкова. Не се мъчете да ги запомните, защото няма да ги запомните. Те всички са министърки обаче. Едната на регионалното развитие, другата на околната среда, третата на енергетиката. Коя коя е, обаче, така и няма да ги запомним, но те също са на бала. Т.е. ние виждаме цялата власт – премиер, министри, председател на парламента. Всички те са заедно с олигарсите, на които премиерът лично раздава награди.


Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“ по ТВ АЛФА

Източник: ТВ Алфа и http://www.vestnikataka.bg/2015/05/герб-и-борисов-се-отплащат-с-награди-на/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог