петък, 26 юни 2015 г.

М. Русенова: ВЕИ секторът бил прозрачен и информацията за него била публична

М. Русенова: ВЕИ секторът бил прозрачен и информацията за него била публична

23.06.2015 10:54

Цените на електроенергията в сектора са фиксирани за 20 години и това носило сигурност за енергетиката

Секторът на производство на електроенергия от възобновяеми източници е прозрачен – в него участват над 3 хил. фирми, които са включени в специален регистър в Агенцията за устойчиво енергийно развитие. В него ясно са посочени цените на производителите, кога са регистрирани фирмите, кога са получени разрешителните за ползването и кои са собствениците им, качени и са договорите, с които централите са присъединени към мрежата.

Този коментар направи председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Меглена Русенова пред БНР по повод проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в сектора.

Тя е категорична, че производителите имат интерес евентуални нарушители да бъдат установени, а не целият сектор да бъде опетнен. Затова и ВЕИ производителите подкрепят и оказват пълно съдействие на Агенцията по отношение на проверката на сектора, коментира още тя.

Русенова посочи още, че подобни проверки обаче са необходими за цялата енергетика, а не само за този сектор. Според нея проверките са съсредоточени във ВЕИ-тата, за да бъдат прикрити нарушения в държавните енергийни дружества.

Припомняме, че по време на извънредно заседание на правителството в неделя бяха посочени няколко мерки, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) може да вземе предвид при определянето на цените на енергетиката от новия регулаторен период. Става дума за доклад на АДФИ относно проверката на ВЕИ сектора, оптимизиране на разходите в държавните енергийни дружества и промени в наредбата за облекчаване на бизнеса във връзка със скъпата зелена енергия.

Докладът на АДФИ се чака след две седмици, а самата наредба все още не е одобрена и изпратена в Брюксел за нотификация. Затова е все по-често се заговаря, че началото на новия ценови период ще бъде отложено и нови цени на тока няма да влязат в сила от 1 юли.

Решението за това обаче е изцяло в ръцете на регулатора, гарантират всички политици.

По-рано днес, отново пред националното радио, депутатът от АБВ и зам.-председател на парламента Кирил Цочев отхвърли коментарите, че правителството предпоставя, че има нарушения във ВЕИ сектора и затова толкова категорично настоява, че докладът на АДФИ ще повлияе върху ценовото предложение на енергийния регулатор.

Той припомни, че страната ни е преизпълнила заложените от Европейската комисия цели за дял от 16% на зелената енергия от общия процент на потребление, а в началото на 2011 година е имало бум на присъединяването на фотоволтаични централи на преференциални цени.

Именно този силен ръст в рамките на половин година всъщност е отговорен за дисбалансите в енергийната система, смята Цочев.

По повод обвиненията, че политици имат интерес в сектора на ВЕИ Меглена Русенова обясни, че големите фотоволтаични паркове са собственост на големи чужди инвеститори и се финансират от международни финансови институции. Според нея не е изключено някоя от фирмите да е собственост на политици, но отбеляза, че не делят по този принцип своите членове. Тя не може да каже и какъв процент от парковете са собственост на офшорни компании.

Русенова обясни във връзка с публичните коментари, че секторът получава прекомерни преференции, че всъщност, спрямо другите европейски държави, преференциалните цени у нас са най-ниските. ВЕИ секторът възникна във връзка с ангажиментите към ЕС, посочи тя и допълни, че коментарите за свръхсубсидирането изместват дискусиите за важните проблеми в енергетиката.

Председателят на УС на БФА е категорична още, че цените на ВЕИ сектора са фиксирани за следващите 20 години и дори да възникнат нови разходи или нужда от ремонти, те не се покриват с искания за повишаване на цената. Тя беше категорична, че конюнктурата по целия свят е, че цената на електроенергията расте, но допълни, че в страните, в които зелената енергия заема по-голям дял, цената намалява.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Източник: http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/m-rusinova-vei-sektoryt-e-prozrachen-i-informaciiata-za-nego-e-publichna-197218/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог