петък, 19 юни 2015 г.

Бизнесът (La Mafia) предупреди за масови уволнения заради тока

Бизнесът (La Mafia) предупреди за масови уволнения заради тока

17:31 | 17 юни 2015 / Редактор Виктор Стефанов

Божидар Лукарски: Стоките ще поскъпнат
Сн.: БГНЕС
Рязкото вдигане на цената на електроенергията за бизнеса от 1 юли ще доведе до съкращения на работна ръка. Продължава спорът ще поскъпнат ли стоките на дребно.

Румен Радев, заместник-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, заяви на заседание на икономическата комисия в НС, че индустриален холдинг с над 2000 служители, днес е изпратил предизвестия за уволнение на 340 от тях единствено заради поскъпването на цената на електроенергията.

Радев изчисли, че за да се запълни дупка от 285 млн. лв. в НЕК чрез увеличение на добавката "задължения към обществото", се отваря много по-голяма дупка от над половин млрд. лв. в икономиката и тя води след себе си съкращаване на работни места и неплащане на осигуровки и данъци, предаде БТА.

Преди дни от КЕВР решиха да увеличат обществената такса за бизнеса със 120%, което би довело поскъпването на тока за индустрията с около 22 на сто. В цената "задължения към обществото" влизат разходите за скъпата енергия от ВЕИ и други компоненти - разходи за изкупуване на енергията от когенерации и двете американски централи.

Абее, алооо, това нали вече го плащаме като "Добавка за зелена енергия" , "Добавка за високоефективно комбинирано производство" и "Добавка Невъзстановяеми разходи"?!?

За финансовата дупка от 285 млн. лв. предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов - ако цената "задължение към обществото" остане 19 лева.

„Тя може да бъде поета по два начина – единият е НЕК, който мъчейки се да го извадим от финансовия колапс, да му сложим и още 285 млн. лева дефицит, или другият - българският потребител, което би означавало 17% увеличение на цената на битовия пазар, заяви пред комисията Иванов.  Питаме този нещастник защо е там, след като прави такива тъпи констатации? Що по-добре не вземеш Лиценза на КАДИЕВИ?!?!?!? Или този другар е правилния другар и той може да краде милиони всеки месец!?!?!?!?!?!?

Предвиденото увеличение от 2% за бита отговаря точно на инфлационния индекс, допълни председателят на КЕВР. Според него, цената на стоките няма да се увеличи заради увеличената добавка "задължения към обществото" за индустрията.

На това твърдение възрази министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Няма как да не се отрази вдигането на цената на тока на крайния продукт", каза той.

Преференция

Преференция от 85% от "обществената" цена за голямата индустрия е разписана в наредба на Министерство на енергетиката.

Преди дни шефът на енергийната комисия Делян Добрев обяви, че тежката индустрия нямало да усети поскъпването на тока - 2-3%. По-голямата ставка била за моловете, които не произвеждали нищо.
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/06/debil.html


Според работодателите обаче това не е истина. Дори и за най-привилегированите токът щял да поскъпне с над 10%. За останалите доста повече. Освен това изискванията за ползване на преференцията били много и тежки, което ги правело неизпълними.

"Задължения към обществото" и при износ

Константин Стаменов, представител на комитета по енергетика към КРИБ, заяви, че на фона на износа, който имат българските предприятия, изнасяната електроенергия е с много по-малка тежест и не би трябвало тя да е освободена от плащане на добавката "задължения към обществото". Този е колега на ПлEVNелиев!

В отговор председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов отбеляза, че КЕВР не може да наложи тази добавка върху енергията за износ, тъй като това не е предвидено в Закона за енергетиката.

Министър Божидар Лукарски заяви, че след изричното искане на премиера и заседание на Министерски съвет, заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще предложат промяна в Закона за енергетиката, която да въведе добавка "задължения към обществото" и за тока, който се изнася.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/izbori2013-tzenite-toka-kevr-asotziatziata-industrialnia-kapital-bulgaria-19300850


А не е ли ( нерегистриран )
17.06.2015 23:21
ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО след 1 юли със или без вдигане на тока, да излезе на площадите и улиците и да ви поизмете малко, че доста кръвопийци станахте на врата му!!! :(((((((( Изедници гнусни!!!


прокурор ( нерегистриран )
17.06.2015 20:15
Овчаров, Костов, Цветелинка, Тикваров и т.н. - цялата червена и пребоядисана мафия са за концлагер!


лари ( нерегистриран )
17.06.2015 19:37
Честито българи. Днес иван иванов постави ултиматум на парламента да увеличи тока с 22%. Още днес герб и дпс узакониха и педофилията и всички ние да им плащаме за това. честито !


778 ( нерегистриран )
18.06.2015 11:25
А шефовете на този холдинг ще претърпят ли някакви лишениица? От сорта да не си купят часовник за 17 хил лева, кола за 300 000 лв или да отиде на Карибите например? Не, това го отнасят само работниците! Време е съвременния Бай Ганьо бизнесмен да разбере, че един от най-важните ресурси е именно човешкия! И ако не си го поддържа, т.е. грижи за него доста ще му страда бизнеса!


Каква е разликата? ( нерегистриран )
18.06.2015 11:12
Каква е разликата между българския т.н. "бизнес" и българските т.н. "роми"?
Никаква или почти никаква!
Българския бизнес не иска да плаща ток (или поне не иска да плаща повишението на тока). Т.е. не иска да е солидарен с обикновения гражданин на тази страна, който си плаща ежемесечно редовните повишения на тока без значение, че заплатата му не е мърдала от 2005 година.
С какво е по-различен бизнеса от циганина? С нищо! Ако на българския бизнесмен му поискаш да си плаща тока, водата, данъците, заплатите на работниците, осигуровките, таксите и т.н. ще ревне като ранен звяр, че а си го притиснал да плаща - а ще закрие бизнеса, ще уволни работници, ще мине в сивия сектор (като че ли е някъде другаде). А какво прави българския циганин, ако му кажеш да плаща ток, вода и данъци? Същото! Ще ревне, че ще се обеси, че ще хвърли чаветата под колата на бирника, че ще запали жената и т.н.
Не намирате ли прилика?
И още една прилика. И българския бизнесмен вечно плаче, че няма пари и циганина така, но и двамата карат мерцедеси и носят златни ланци.


глааад,глааад,казал гларусът
18.06.2015 08:39 ( нерегистриран )
Аз като ви разправях,че при изпразнения чувал на хазната вече ще си късат живо месо и хищниците,вие бяхте скептични. Дотук схемата на чужденците беше да ни крадат чрез олигарсите,пардон,бизнесмените. Сега,след като народа е обран,е време да се ошушкат и олигарсите. Финалното действие,което нашите смешковци в костюмчета не го знаят,е,когато се откажат и отидат да си харчат изнесените окрадени пари в чужбина. Там ще ги посрещне Интерпол и ще им припомни разни грехове,а срещу амнистия ще са принудени да се разделят с огромен процент от заграбеното. Упражнението вече се игра например с руските олигарси в Лондон.Представете си нашите мишки колко по-безпардонно ще бъдат изтръскани от стотинките си.


ДЕТРОЙТА ( нерегистриран )
18.06.2015 07:06
ТЕАТЪР СЪЛЗА И СМЯХ :
КОЗА НОСТРА СЕ ОПЛАКВА ОТ СИЦИЛИАНСКАТА МАФИЯ :)


Абе преди месец-два ( нерегистриран )
18.06.2015 00:36
или дори три затвориха цял завод във Видин с уж триста работника. Оказа се, че е затворен защато основните, дори единствените му приходи били от "когенарацията". Тоест като му спряха да купуват скъпия ток и завода стана ненужен.
Затова предлагам да затворим НЕК и КЕВР те са същите паразити в т.нар. ни Енергийна система. А тия така наречени "неразпределяеми разходи" на едни ТЕЦ-ове и надбавките за ВЕИ-тата да ги плащат тия дето са им ги разписали. Не бойте се те имат пари, наскоро дори от КТБ-то са успяли да си изтеглят префернциалните депозити и на дъщерите си даже. Така че да плащат. Както и тия дето имат участие във ВЕИ-тата и са действащи политици. Нека тяхната такса солидарност да се вдигне. Да ги видим колко са солидарни с обществото.


ДДТ ( регистриран )
17.06.2015 21:37
Така...по време на турското робство е имало данък за изтърканите зъби на агата, дето е изял твоите кокошки.
А сега - е, не е ли същото - само че с друго име?
Просто плащаме за отчайващата некадърност на правителство и парламент - това в момента са палиативни мерки, които само ще задълбочат кризата!
И все още има у нас хора, които мислят с горната глава и предложиха на Борисов и оная уфсъ, министърката му, много елегантно решение:
Първо - ВЕИ излизат на свободния пазар, и ако не свалят цените - да духат таратора;
Второ - разпуска се БЕХ - една напълно излишна структура, която ни струва годишно над 15 милиона;
Трето - на ЕРП да се признават общи загуби не повече от 4-5%, както е в цяла Европа, а не сегашните 14-17% (които включват и кражбите на ток, знаете от кого);
Четвърто - на ония тарикати от американските ТЕЦ им се заявява - ЕС не разрешава държавна помощ, така че сваляйте цените, или вдигаме данъците и цената на въглищата.
И - воала, ето ги и парите, и по-евтиния ток!
Е да де - но за това се иска работа и мислене, а нашите тикви не са свикнали на такива титанични усилия...къде по-лесно е да вдигнеш цената на тока...

васо ( нерегистриран )
17.06.2015 21:35
Алоуууу, "бизнесът"....
Ако плащате нормални заплати като в Европа- 2-3-4 хиляди евро на месец, за къде сте бе, боклуци негодни?
Ако не криете корпоративен данък и не точите ДДС?
Ако плащате всички осигуровки?
Ако спазвате Кодекса на труда за 168 часа на месец, отпуски, почивки, междусменни и междудневни почивки?
Боклуци...
така нареченият " бизнес" в България е шайка от новобогаташи- бивши комунисти, ДС-агенти, мутри, проститутки...
Пълни безхаберници и неука пасмина, която печели не от стокооборот и надценка, а от недоплащане труда на работника... Ще има съкращения и намаляване на заплати, но също ще има нови джипове, кактуси, Кашкаи, Миникупъри, яхти, вили и ядене и пиене по кръчмите...
Нещастна измет.
Смърт на капитала, свобода на народа!!!!


807 ( нерегистриран )
17.06.2015 20:12
Значи много разходи имът бизмисменити.И мойта фирма много загуби има.Ток вуда зъплати усигурофки.Ръботницити трябвъ дъ искът по малку зъплати.Кату фалиръм кой ще им давъ заплати.Гладни ще устанът.Искъм намълявъни на зъплатити усигрофкити.Ниможи така,ний бизмисменити се борим клета майка българия да има икуномика.Сига ако стани пинизъ и в гърциа да стани по ефтину можи и там фирмъ да утворя.тъман е по топло и няма да плащам за утопление.


Между редовете ( нерегистриран )
17.06.2015 19:16
Държавата е фалирала...и се чуди как да прибере спестяванията на хората. Затова непрекъснато медиите публикуват данни за увеличили те се спестовни влогове/депозити в банките.
Чухте ли съобщението на Топловикация/Топлинните счетоводители?! Въвеждали нова методика за отчитане/дялово рапределение, та затова изравн ителните ф-ри по всяка вероятност ще са готови чак през октомври (когато почва новият отоплителен сезон?!). Т.е ще има изненади, но няма да има време за реагиране; а така също за молба за отказ от парно... Управн иците на държавата вместо да мислят как да съживят икономика, заетост ...се занимават само с измисляне на начини да изпразват джобовете на хората.


чурека ( нерегистриран )
17.06.2015 18:59
Идея за дребен бизнес за уволнените от едрия бизнес.
Плетене на вълнени чорапи за Н атовският аскер на дневна светлина на една кука!
Доказано е ,че във Русия зимите са студени!


ПРОСВЕТЕН ( регистриран )
17.06.2015 17:56
Жалките Български роби - с удоволствие плащат за АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ - 12 МИЛИАРДА, за затворените от Кунева Блокове - 10 милиарда, за ЕРПтата за да хранят чехи и австрийци - още 10 милиарда!!!! За Зелена енергия - още 10 милиарда!!!!
Как един човек не излезе на площата да викне срещу робията!!! Заслужаваме си и теглото и да ни избият и да ни затрият и да се забрави че е имало жалко робство племе!!!!


прост българин ( нерегистриран )
10.06.2015 15:33
Аз съм един прост българин. Имам малък прост бизнес. Постоянно съм мачкан от държавата, от монополите с подкрепата на държавата. Защо няма комисия, която да защити мен, а има комисия, която да защитава енергийната мафия?
Щом сме пазарна икономика, нека да фалират и да дойдат други, по-кадърни. Да работят в конкурентна среда, и държавата постоянно да ги мачка. Глобите им да започват от 10 000 000 лв. за най-малката издънка. Да се премахне преференциалната цена за ВЕИ, да се премахнат лапачите по енергийната верига, и нещата ще си дойдат сами на мястото. Не е нормално тока от АЕЦ да е 4,5 ст., а за потребителя 25.
Нищо, нека да я карат така. Февруарските събитя ще им се сторят като стдентски купон

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог