сряда, 8 юни 2016 г.

Да убием бедните!?

Да убием бедните!?


Публикувано на 04.06.2016 @ 12:17

Автор: Светлана Велева

Да се намалят помощите за безработни, изрева вчера бизнесът в лицето на Българската търговско-промишлена палата (Цветан Симеонов). Недопустимо било те да се доближават до размера на средната работна заплата. Така се получавал обратният ефект - вместо да ги стимулира към труд, ги стимулира да търсят начини да се регистрират като безработни, което никак не е добре за една икономика.

Ах, хитреци, вместо да правят пари за бизнеса, щото с тия смешни заплати за себе си масово не успяват, те ходят да паразитират на гърба на държавата и данъкоплатците. Работодатели чак се учудват, че на фона на толкова голям набор от социални придобивки, наетите продължават с немотивираната работа.

Не стига друго, ами минималната заплата била висока. Праговете й, според представителите на бизнеса от БТПП, се вдигали, за да се запълва общественото осигуряване. Тоест, пак тръскаме джобовете на клетия български бизнес.
Не е зле Цветан Симеонов първо да се информира, преди да плещи глупости на килограм. То ясно, че ще лобира за интересите на бизнеса, но поне да е в някакви разумни граници и с аргументи.

Една бърза справка показва, че помощите за безработен, който се регистрира за първи път, или такъв, който не може да си намери работа, са в размер на 7,20 лв. на ден, или 150 лв. на месец. Тази така мотивираща сума, заради която хората в активна възраст предпочитат да не работят, се взима само 4 месеца. Такова обезщетениe получават и хора сами напуснали работата, избрали това примерно, защото работодателите ги експлоатират за сметка на здравето им, да кажем за 500 лева. Тоест, и те не са на „далавера”.

Съкратените пък получават 60 на сто от възнаграждението, което са взимали, според годините стаж. За трудов стаж от 5 до 10 години обезщетението е за период от 8 месеца. Само 2 месеца повече е, ако човекът има 20 години стаж. При средноосигурителен доход от 753 лв., колкото е през последния отчетен месец - това е обезщетение в размер на около минимална заплата. А ако човек е бил на минимална заплата, каквито са стотици хиляди – обезщетението е 252 лв. Да се намали? Та това е сума под прага на бедността! А тези, които взимат 150 лева? Какво по-напред да направят с тях? При средна месечна цена на тока от 70 лв., парно - 80 лв. - и парите свършили. А с какво ще живеят? Тези с по-„високите” помощи може и да успеят, но лишавайки се от всичко друго, като скотове. Да се намали тази символична помощ е равносилно на геноцид спрямо тези хора.

Да не говорим за минималната заплата. Когато от нея се приспаднат осигуровки и данъци, реално работещият взима 329 лв. Това са работещите бедни - да им намалим и без това мизерния доход и да ги убием? А това как ще се отрази на икономиката?

За да взима обезщетение за безработица близо до средния доход, каквото е възмущението на Цветан Симеонов, безработният трябва да е имал над 1500 лева доход, и да е бил съкратен. Ако сам напусне, ще взима 150 лв. Колко ли от безработните са били на такива надници, че да взимат такова обезщетение? И колко често толкова платежоспособни предприятия съкращават масово хора, та да напълнят бюрата с „паразити”? Та малко по-отговорно трябва да се отнасяме към цифрите, фактологията, и най-вече - към съдбите на хората. Подобна позиция, публично изразена от представителна бизнес организация е нагъл цинизъм.

В крайна сметка, ако Симеонов толкова иска да санкционира „паразитите”, в системата на социалното подпомагане е предвидена такава възможност. Ако на безработния взимащ обезщетение му се предложи работа, и той откаже без аргументи, може да му спрат помощите. Но да повторим – трайно безработните НЕ взимат обезщетения – такива се получават само първите 4 месеца, и то по 150 лв. Кой би се отказал от заплата, била тя и 500-700 лв. - колкото плащат повечето работодатели, за да живее в мизерия със смешните обезщетения? В крайна сметка, тези хора не могат по една или друга причина да пробият на пазара на труда или са изпаднали от него, и едва ли животът им е лесен, трябва ли да се проявява жестокост към тях?

Всеки ден в страната 7-8 души правят опит за самоубийство, и 2-3-ма успяват. Голяма част от тях са безработни без надежда. Да им отнемем и малкия шанс за оцеляване? Това не ви е Франция, г-н Симеонов, където за хората без препитание се осигурява квартира и средства, с които да може да си плати сметките, така че да не е лишен, и да има откъде да се „реже”. Неща, които представителна бизнес организация следва да знае.

Ако толкова искат нещо да се промени в социалната система, веднага давам предложение: Може например, да се въведе прогресивно обезщетение. Хората с по-ниско образование да взимат по-ниски помощи. В това има логика, ако приемем, че много роми разчитат на социалното подпомагане, без да са опитали да завършат дори основно образование. Това би ги мотивирало да учат. Защото не може да се третират наравно хора, които са положили труд да учат 12 години, след това и ВУЗ, и такива, които не са направили никакво усилие дори да ходят на училище. Та когато се предлагат идеи, нека поне бъдат конструктивни и базирани на реалността, а не фашизоидни.

Възниква и въпросът – защо праговете на минималната заплата толкова бодат бизнеса, и всеки опит да бъдат вдигнати, биват посрещани на нож? Подобна контра реакция можем да разберем само, ако бизнесът масово осигурява наетите на минимален доход. Това от своя страна е самопризнание, че в голямата си част работодателите плащат мизерни възнаграждения създавайки така работещи бедни, или бели роби – все ще е вярно. А също, че немалка част от бизнеса е в сивия сектор – тоест, осигурява само на минимална заплата, а останалото - под масата. А после защо приходите от корпоративни данъци имат такъв скромен дял. В същото време, депозитите в банките за над 200 хил. лева и милионерите, непрестанно нарастват. И не, сред тях не са нито средно статистическият работещ, нито неработещите „паразити”, предпочели да се регистрират като безработни заради „големите” социални придобивки.

Но така се правят милиони, нали – с ниски разходи за труд и надуване на цената на продукцията.

Източник: Поглед.инфо, http://bulgarski.pogled.info/news/74286/Da-ubiem-bednite

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог